*

PanuRaatikainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Puolueitten kannatus

Yllätyksellinen Ylen puoluegallup

Yle julkaisi tänään Taloustutkimuksen lokakuussa tekemän kyselyn tulokset puolueitten kannatuksesta eduskuntavaaleja ajatellen. 

https://yle.fi/uutiset/3-9911028

Harvoin ovat puolueitten kannatukset muuttuneet yhdessä kuukaudessa näin paljon. Perussuomalaisten kannatus laski peräti 3 %-yksikköä ja Vihreiden puolestaan 2,6 %-yksikköä. Näyttää siltä, että perinteiset kolme suurta puoluetta ovat vahvistaneet kannatustaan juuri Perussuomalalaisten ja Vihreiden kustannuksella ja ovat erottuneet selvästi muista.

HS:n elokuun puoluegallup

HS:n tänään julkaisema mielipidekysely puolueitten kannatuksesta vahvistaa puolueitten kannatusten viimeaikaista kehitystrendiä. Tutkimuksen on toteuttanut Kantar TNS. Se haastatteli yli 2600 äänestysikäistä suomalaista.

Kokoomus jatkaa ykkösenä.Sen kannatus on nyt 20,7%. Vihreiden koko vuoden tasaisena jatkunut kannatuksen kasvu on nostanut sen jo toiseksi, kannatus 17,5%. Keskusta ja SDP tasapäin seuraavina 17,3%:n kannatuksillaan. Eli käytännössä Vihreät, SDP ja Keskusta ovat aivan tasoissa.

Suomen poliittisen kentän tarkastelua elokuussa 2017

Sitten viime eduskuntavaalien vuonna 2015 on puolueitten kannatus muuttunut varsin radikaalisti.

https://yle.fi/uutiset/3-9215760#start=252

Hallituspuolueet, (ryhmät)

Pääministeripuolue keskusta on joutunut havaitsemaan kannatuksensa voimakkaan hiipumisen. Suuri osa siitä on hävinnyt tänä kesänä seurauksena siitä, että Sipilä teki Perussuomalaisen hajoamisen jälkeen demokratiaa halveksivan hallitusratkaisunsa jatkaa hallitusyhteistyötä "uuvattien" kanssa. Tästä Keskusta maksaa nyt poliittista vastuuta.

Ylen uusin puoluegallup kuntavaaleihin

Ylen tänään julkaisema mielipidetutkimus kuntavaalien suhteen eroaa kahdella tavalla edellisistään. Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä otannan koko oli kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti. Otoksen koko oli peräti 4862 kyselyä. Toinen ero aikaisempiin tutkimukseen oli se, että vain alle 55% kertoi, mitä puoluetta aikoo äänestää.

Yle: Saksan populistisen puolueen kannatus laski - "Yksi syy Trump"

Yle uutisoi artikkelissaan Saksan poliittisten puolueitten kannatuksen muutoksista sen jälkeen kun Martin Schulz nimitettiin SPD:n kansleriehdokkaaksi syksyn liittopäivävaaleihin. Lähteenään Yle käyttää Stern-lehden artikkelia.

http://yle.fi/uutiset/3-9473277

Yle on oikeassa siinä, että AfD:n kannatuksen voimakas lasku on ollut kaikkein yllättävintä näissä muutoksissa. Yle tuo julki myös ne muut syyt, jotka voivat tähän kannatuksen laskuun vaikuttaa. Trumpin toimet valtakautensa aluksi ovat voineet tähän vaikuttaa ja myös AfD:n jatkuvat sisäiset riidat.

Helsingin Sanomien joulukuun puoluegallup

Viime ek-vaalien jälkeisissä puoluitten kannatusmittauksissa näyttää tilanne nyt varsin vakiintuneelta. SDP:n kannatus on noussut vaaleista noin 5%-yksikköä. Keskustan ja Kokoomuksen kannatukset on viime vaalien jälkeisissä mittauksissa pysynyt koko ajan osapuilleen viime vaalien lukemissa.

Myös vihreiden kannatus on viime vaaleista noussut merkittävästi, mutta se ilmeisesti saavutti huippunsa viime kesäkuussa. Sen jälkeen jälkeen Vihreiden kannatus on trendin omaisesti laskenut pikkuhiljaa, ja on nyt 11,2%.

Saksan puolueet, Trump, Merkelin jatko

Saksassa toteutetaan useita mielipidemittauksia puolueitten kannatuksesta joka viikko. Ne toteutetaan nopeasti muutamassa päivässä ja julkaistaan välittömästi. Täten saadaan nopeasti tietää, miten yksittäiset asiat vaikuttavat puolueitten kannatukseen. Tulokset eivät aina ole aivan yhteneviä, mutta kuitenkin samansuuntaisia.

Ylen lokakuun puoluegallup

Ylen tänään julkaiseman gallupin mukaan on SDP noussut jälleen gallup-kärkeen. Sitä kannattaa nyt 21,2%:n. Keskustan kannatus on laskussa ja jäi nyt alle 20%:n ollen nyt 19,6%. Kokoomuksen kannatus oli tällä kertaa kasvanut edellisestä gallupista eniten. Kannatus oli nyt 18,8%.

Vihreiden kannatus oli nyt 13,6% , vasemmistoliiton puolestaan 8,7%, mutta se oli kuitenkin suurempi kuin perussuomalaisten vastaava 8,5%.  

Rkp:n ja KD:n kannatukset olivat myös pienessä laskussa.

Saksan poliittinen kartta vajaa vuosi ennen liittopäivävaaleja

Vuonna 2013 edellisisssä liittopäivävaaleissa puolueitten kannatus näytti seuraavalta: CDU/CSU 41,5%, SPD 25,7%, Vihteät 8,4%, FDP 4,8%, die Linke 8,6%, AfD 4,7%. Viiden prosentin äänikynnyksen takia FDP putosi liittopäiviltä eikä AfD sinne päässyt.

Viimeisten mielipidetutkimusten mukaan nyt näyttää seuraavalta: CDU/CSU 33-34%, SPD 22-23%, Vihreät 11-12%, FDP 5-6%, die Linke 9-10%, AfD 12-13%. Tämän mukaan FDP palaisi liittopäiville ja uutena puolueena sinne nousisi AfD.

Ylen uusin puoluegallup

Ylen tänään julkaistussa eduskuntavaaleja koskevassa gallupissa ei kovin suuria muutoksia nähty. Nyt kärkipaikan jakavat Keskusta ja SDP yhdessä 20,5%:n  kannatuksella. Kokoomus on kolmantena, sen kannatus on nyt 17,1%. Neljäntenä Vihreät, joka näyttää vakiinnuttaneen kannatuksensa selvästi viime vaaleja korkeammalle tasolle, nyt 14,0%.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä