*

PanuRaatikainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Nälkä

Uhrin ansiosta lippu liehuu

Kun Suomi täyttää sata vuotta, ajattelen sen leipäjonoja.

”On maamme köyhä, siksi jää.” Ikävä kyllä, Maamme-laulun kirjoittaja oli oikeassa. Köyhyyttä kantavat sekä aineellisesti köyhät ”lähimmäiset” että henkisesti köyhä vallasväki sekä sen kannattajat ja äänestäjät.

”Yhteiskunta valitsee kuolleensa”. Tämän sanomiseen tarvitaankin jo muu kuin suomalainen: ranskalainen Jean-Paul Sartre.

Leipäkaupassa

Leipäkaupassa

1 - Näytöksinen poliittinen näytelmä

HENKILÖT:

Tahvo, leipäkaupan epätoivoinen asiakas

Rauha, leipäkaupan myyjätär

Kauko, kauppias

On varhainen ilta alkusyksyllä. Ryysyköyhä Tahvo on juuri kävellyt kaupan ovesta sisään. Rauha, pitkän myyntipöydän takana viilaa tehokkaasti kynsiään. Kauko teroittaa takahuoneessa leipäveistä äänekkäästi. Paikkana on suomalainen leipäkauppa, 2017 jälkeen Kristuksen.

Tahvo (äänekkäästi): Kuulkaapa rouva. Te olette...

Meitä torakoita on kerrassaan liikaa

Pian (11.7) "juhlitaan" YK:n vuosittainen World Population Day. Jätetäänpäs kotimaiset pikkukuviot sivulle ja pohditaan oikeat ongelmat, jotka väkisin ja yhä kasvavina kasaantuvat eteemme. Maailman väestö kasvaa päivittäin Tampereen kokoisen kaupungin verran (nettokasvu noin 230 000 henkeä/vrk) ja näin jatkuu ja on jatkunut vuodesta toiseen..

Robottivero ja vasektomia

Sen sijaan, että yhä enemmän tapellaan maailmanlaajuisesti keskenään, kannattaisi miettiä toimivia ratkaisuja ihmiskunnan yhä paheneviin ongelmiin (eriarvoisuus, väestöräjähdys, Afrikan ja Lähi-idän exodus, nälkä, kasvava viha jne).

Tässä mielestäni kaksi tärkeintä pelastuskeinoa:

eriarvoiset kuolemat

Vertailun vuoksi, liikenteessä kuolee 1,3 miljoonaa ihmistä vuodessa, jos peltipönttö ottaa kolme kuvaa pienestä nopeus ylityksestä tulee sakot ja lisäksi otetaan ajokortti pois.
Yksinomaan Itämeren alueella yksinomaan laivojen hiukkaspäästöt aiheuttaa 10 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman.
Pysäytetään yhtään laivaa hiukkaskuolemien vuoksi, ei
Päästöihin kuolee n.7 miljoonaa ihmistä / vuosi.
Päästöihin kuolleita lisätään kaikenlaisilla avustuksilla ja tukitoimilla, polttamalla tehty energia.

Mut iskä, eikö se ole parempi kuin ei mitään

On mietitty onko ruoka riittävän hyvää lapsillemme tai pakolaisille. Tai onko se oikeanlaista ja kuinka paljon siihen käytetään rahaa.

 

Onko kukaan ollut lapsen urheiluseuran turnauksessa yötä ja syönyt siellä kouluruokaa? Itse olen parin vuoden aikana saanut osallistua kouluruokailuun. Simppeliä, riisuttua, mutta ajoittain todella hyvää.

 

Ehkä olen väärin kasvatettu ja kasvatan väärin, mutta olen oppinut ja edelleen opettanut, että ruoka ei ole poisheitettäväksi. Kaksi keskeistä tekijää ajaa tähän päätelmään: 1) taloudelliset ja 2) eettiset syyt.

Kun nälkä ja tauti tappoi – Ikaalisten pitäjä suurina kuolonvuosina 1695-1697

Kun nälkä ja tauti tappoi – Ikaalisten pitäjä suurina kuolonvuosina 1695-1697

*

Palkittu tutkija Mirkka Lappalainen kertoo teoksessaan ”Jumalan vihan ruoska” Suomen historian synkimmästä hetkestä, maailmasta, jossa ihmiset elivät luonnon ja säiden armoilla ja jossa elokuun halla toi taudin ja kuoleman.

Kalastajan testamentti

Sen sijaan, että edelleen jaksetaan kiihkoilla hesarin typerän kupla-artikkelin "sisällöstä", suosittelen lukemaan (vaikkapa kirjaston lehtilukusalissa) Pentti Linkolan "Kalan ystävää itkettää" (SK 16/2015):

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/pentti-linkola-ja-kalastajan-testamentti-kalan-ystavaa-itkettaa/

Kuormassa oli 12 lasta, ei oltu syöty moneen päivään muruakaan

Köyhänä syntyneitten pitää menestyessään auttaa jaloilleen toiset kurjat. Sen on oltava elämän tehtävä ja kiertokulku.

Kuormassa oli 12 lasta. Oli kesä. Ei oltu syöty moneen päivään muruakaan. Sinä yönä päästiin talon saunaan yöksi. Aamulla jäin kuormasta niin sanotuksi rengiksi. Olin 11- tai 12-vuotias. Se oli yksi niistä elämän kovimmista kouluista. Minut herätettiin viideltä ja annettiin viikate käteen. Kuten monet maalla tietävät, siihen aikaan sarat saattoivat olla monta sataa metriä pitkiä. Näitä sarkoja minun piti niittää päästä päähän ilta kahdeksaan.

Kokkiohjelmista kakkaohjelmiin!

Jokainen, joka edes vilkaisee televisiota, ei voi olla huomaamatta näitä loputtomia kokkiohjelmia. Alan pikku hiljaa olla allerginen kaiken maailman Hans Välimäille ym. Välitön seuraus tuosta ruokaohjelmien aallosta ovat sitten erilaiset laihdutusohjelmat (rakas, sinusta on tullut pullukka tms). Etenkin maksuttomat mainoskanavat ovat tupaten täynnä moista roskaa. Selma-siskoni kertoi, että tilanne on Hollannissa aivan yhtä surkea. Ehkä olemme sen ansainneet, kulutusyhteiskunnan lapsia kun kerran ollaan?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä