PanuRaatikainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Konfliktit

Konfliktinhakuista seikkailupolitiikkaa erityisesti puolustusministerillä

Uusi Suomi:
Jussi Niinistö Suomen valmiudesta: "Täällä eivät pienet vihreät miehet käyskentele vapaasti"

Suomen nykyisen perusporvarihallistuksen ulko- ja turvallisuuspolitiiikka näyttää olevan edelleenkin tiukasti seikkailupolittisen sotaministeri Jussi Niinistön hallussa, vaikka istuvalla, tosin nyt vaalityötään käyvällä presidentti Sauli Niinistölläkin luulisi olevan sanansa sanottavana näihin asioihin. Ainakin noin periaatteessa.

Ruotsi on turvallinen maa – ja se on suurin ongelma nyt

(HUOM! Ennen kuin soitat vihaisen puhelun, kuinka levitän "suvakkipropagandaa", suosittelen lukemaan koko tekstin. Ydinsanoma löytyy yhteenveton ensimmäisestä lauseesta: "Turvapaikkajärjestelmä ei palvele kokonaisuutta lähes millään tavoin.")

Vastuu pakolaisista. Mikä ihmeen vastuu? Osa 2.

Muutama päivä sitten kyseenalaistin kirjoituksessani vastuumme pakolaisista. Linkki siihen kirjoitukseen tässä. Tämä kirjoitus on jatkoa tuolle pohdiskelulle.

 

Vastuu pakolaisista. Mikä ihmeen vastuu?

Pakolaisten vastaanottamista perustellaan vastuulla. Että meidän pitää kantaa vastuumme heistä ja heidän tilanteestaan. Meidän pitää kantaa vastuumme maailman tilasta. Mikä ihmeen vastuu?

 

Miten me Suomessa olemme vastuussa vaikkapa Syyrian tilanteesta? Tai Libyan tai Irakin tai Egyptin tai Afganistanin? Tai muiden Lähi-Idän maiden? Mitä sellaista me Suomessa olemme tehneet, että meitä voisi pitää mitenkään vastuullisina noiden maiden tapahtumista?

 

Käynnissä on neljä isoa sotaa ja tuhoton määrä vähän pienempiä tappeluja

Käynnissä on neljä isoa sotaa ja tuhoton määrä vähän pienempiä tappeluja

*

Historia

Maailmassa on tunnetun historian aikana käyty lukemattomia sotia, kukaan ei kykene laskemaan niiden lukua.

Näissä lukemattomissa sodissa on kuollut 487 miljoonaa ihmistä.  Tarkka luku on 487.767.309 kuollutta.  Luku perustuu historian tarjoamaan tietoon.  Mutta sekin on vain saatujen lukujen laskennallinen keskiarvo (geometric mean).  Ääriarvot vaihtelevat 315.253.223 ja – 754.758.805 ihmisen välillä. 

Suurvallat ovat kohdistanet voimistuvaa huomiota Balkanille viime aikoina.

*

Suurvallat ovat kohdistanet poikkeuksellisen voimakasta huomiota Balkanille viime aikoina.

*

Voisi melkeinpä sanoa, että alue, jota kannattaa lähiaikoina seurata - siis Kreikan lisäksi - on juuri Balkan.  Balkanin alue näyttää kehittyvän entistä intensiivisemmän suurvaltapolitiikan keskiöön.

*

Euroopan – ja kenties koko maailman – tulenarin voimaryhmittymien risteys sijaitsee tätänykyä Balkanilla.  Länsi, Venäjä, Turkki ja muu islamilainen lähi-itä.  Sekä Kiina.

Kekkonen, suomettuminen, Sofi ja sofismi

Urho Kekkonen syntyi, kun viime vuosisata syntyi, ja kun Suomi syntyi, Kekkosen elämä ja Suomen elämä kutoutuivat yhteen, historian köydeksi. Kekkonen oli kontrovertti hahmo, jota vihattiin ja rakastettiin, hän oli suvereeni vallankäyttäjä, jota vuorineuvokset kirosivat mutta pelkäsivät, mutta joka sai kansalta aidon luottamuksen.

Isoille pojille rauhanharjoitukset

Suomenlahdella on ollut mediaseksikästä, kun venäläiset lentokoneet ovat loukanneet Suomen ilmatilaa, ja merestä on pistänyt esiin periskooppi. On kieltämättä mukavaa, että niinkin tylsässä paikassa kuin Itämerellä tapahtuu jotakin.

Pois 21. vuosisadan suurvaltasotien syteuhkista

Ensimmäisen maailmansodan alkamisen satavuotispäivän muistoksi vietetään tänä vuonna rauhantapahtumia useilla eri paikkakunnilla Euroopassa ja maailmalla. Muun muassa Sarajevossa järjestetään 6.-9.6.2014  rauhanliike- tapahtuma

Krimin historia on konfliktien täyttämä

Ukrainan ja Krimin tapahtumat tuntuvat olevan kuin kansainvälistä kriisiä kuvaavasta jännityselokuvasta, sillä poikkeuksella, että tämä on täyttä totta. Naapurimaamme Venäjä toimii toisen naapurimaansa suuntaan sen heikkouden hetkellä tavalla, jota on vaikea ymmärtää saatikka hyväksyä.  Krimin selkkauksen taustan hahmottamiseksi on hyvä tutustua lyhyesti niemimaan historiaan.     

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä