PanuRaatikainen

Poliisiammattikorkeakoulun maahanmuuttoraportista

Mediassa on nyt noussut pieni kohu, kun tutkija Karin Creutz, professori Markus Jäntti ja apulaisprofessori Lena Näre ovat asettaneet viime viikolla paljon julkisuudessa olleen poliisiammattikorkeakoulun maahanmuuttoa ja turvallisuutta käsitellevän tutkimuksen tieteellisyyden kyseenalaiseksi. 

Olin alun perin taipuvainen ajattelemaan, etteivät ko. raportin tekijät kuvittelekaan, että se olisi mikään tieteellinen tutkimus - että oli median virhe esittää se tieteellisenä tutkimuksena. Ilmeisesti olin väärässä. 

Pirjo Jukarainen, yksi raportin tekijöistä, toteaan nyt HS:lle ykskantaan, että raportti "täyttää tieteellisen tutkimuksen kriteerit". Aamulehdelle hän toteaa, että "teimme tieteellisesti kunnianhimoista tutkimusta".

Nämä lausunnot osoittavat surullisella tavalla, ettei Jukaraisella ole selvästikään minkäänlaista käsitystä tieteellisen tutkimuksen vaatimuksista ja siitä, mikä on tieteellistä tietoa. 

Ensiksi, raportti ei kaikesta päätellen ole käynyt ennen julkaisua ennakkoon läpi minkäänlaista  julkaisun tieteellisyydelle välttämätöntä asiantuntija-arviointia.  Toiseksi, tieteellisenä voidaan pitää vain sellaista tietoa, joka on julkaisemisen jälkeen vielä kestänyt laajemman tiedeyhteisön kriittisen keskustelun. 

Tästä riippumatta työ osoittaa niin räikeää lähdekritiikin puutetta, ettei sitä voi mitenkään pitää tieteellisenä tutkimuksena. Jukaraisen mukaan raportti on "yhteenveto olemassa olevasta tiedosta" - ”Tässä pyrittiin tuomaan päättäjille yhteenveto hajanaisista tiedoista". Kaikki verkossa liikkuva informaatio ei kuitenkaan ole tietoa. On tieteellisen tutkimuksen aivan perusasia, että erilaisia lähteitä ja niiden luotettavuutta arvioidaan kriittisesti. Mistään tällaisesta raportissa ei nyt näy jälkeäkään. 


Raportissa on käytetty täysin kritiikittömästi ja kontekstoimatta "tiedon" lähteinä mm. aihetta koskevia keltaisen lehdistön sensaationhakuisia juttuja. Tietyn talouskysymyksen kohdalla ainoana lähteenä on jyrkistä ja poleemisista mielipiteistään tunnetun Matti Virenin blogikirjoitus. Maahanmuuttoasiassa lähdeviitteenä on ministeri Hanna Mäntylän (PS) haastattelu Huomenta Suomi -ohjelmassa. 

Ei sitä tiedettä kuulkaas näin tehdä!

"Raportin virheellisyys ja valheellisuus voidaan arvioida vasta vuosien päästä", Jukarainen sanoo Aamulehdelle.  Jokainen raportin "tieto" voidaan tietysti arvioida erikseen. Mutta nyt puhutaan raportin statuksesta tieteellisenä tutkimuksena. Kyllä se voidaan arvioida nyt heti: se ei ole tieteellinen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän markkukiikeri kuva
Markku Kiikeri

"Noin joka kolmas hakija on valittanut päätöksestä hallintooikeuteen; tulevien oikeuskäsittelyiden arvioidaan maksavan noin 10 miljoonaa euroa 76 vuonna 2016. (Lähde: Ministeri Mäntylä, Haastattelu, Huomenta Suomi -televisiolähetys, 4.12.2015)

:D

Käyttäjän markkukiikeri kuva
Markku Kiikeri

Sitten heti perään viitataan Ruotsin maahanmuuttajien määrin, josta taas vedetään johtopäätös sen suhteen, mitä Suomen Kriminaalihuollon ja oikeusistuinten kulut olisivat vuonna 2016. Katsoin vain pari kohtaa, jotka liittyvät oikeudellisiin asioihin... katastrofi tutkimuksena.

Toimituksen poiminnat