PanuRaatikainen

Valehteliko Stubb myös Suomen Kreikka-linjasta?

  • Ote valtioneuvoston muistiosta
    Ote valtioneuvoston muistiosta
  • Valehteliko Stubb myös Suomen Kreikka-linjasta?

Pääministeri Juha Sipilä on nostanut keskeiseen arvoon luottamuksen. Sen perään onkin viime päivinä kyselty valtiovarainministeri Alexander Stubbin kohdalla: Stubb jäi viime viikon lopussa kiinni suorasta valehtelusta eduskunnalle. Tapaus ei kuitenkaan ole Stubbin kohdalla yksittäistapaus. (ks. alla)

Palautetaanpa muistiin vielä yksi episodi keskikesältä:

Näyttää pahasti siltä, että Stubb puhui julkisesti "muunneltua totuutta" myös Suomen linjasta Kreikan velkaneuvottelussa viime heinäkuussa.  

Stubb kiisti tiedotustilaisuudessa jyrkästi, että Suomen linjaa olisi millään tavalla reivattu kovemmaksi ts. olisi alettu ajaa Kreikan eroa eurosta ("Grexit"). Stubb tylytti toimittajaa, joka rohkeni kysyä asiasta. Stubb väitti, että hallituksen ”ensisijainen tavoite” oli Kreikan pitäminen euroalueessa. 

Kuitenkin jo seuraavana päivänä julkisuuteen tuli valtioneuvoston muistio Suomen linjasta, joka asetti Stubbin mahtipontiset puheet outoon valoon.  Sen mukaan Suomi (ts. hallitus) piti "kestävänä ratkaisuna" sitä, että  Kreikka erotetaan ainakin väliaikaisesti rahaliitosta. On vaikea välttyä vaikutelmalta, että Stubb oli puhunut palturia. 
 

Kaikille meille sattuu virheitä. Stubbin kohdalla totuudesta poikkeamisessa kysymyksessä näyttää kuitenkin olevan toistuva kaava. Onko päässyt käymään niin, että meillä on valtiovarainministerinä henkilö, jolle totuudessa pysymisellä ei ole minkäänlaista arvoa?

 

Uutislinkit:

Alexander Stubb jyrähti: Tämä oli Suomen todellinen ”grexit-kanta” (US 16.8.2015)

”Mikä linjanmuutos?” – Stubb muunteli totuutta ja tylytti toimittajaa Kreikka-tiedottamisessaan (HS 18.7.2015)

Alexander Stubb vastaa syytöksiin valehtelusta: ”Liian paljon sanottu” (US 18.7.2015)


Lue myös:

Panu Raatikainen: Stubb puhui pötyä aiemminkin

Panu Raatikainen: Pitäisikö Stubbin erota? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat