PanuRaatikainen

Stubb puhui pötyä aiemminkin

Julkisuudessa kohutaan nyt - syystäkin - siitä, että valtiovarainministeri Alexander Stubb syötti pajunköyttä eduskunnalle kiistanalaiseen hallintarekisteriin liittyen. 

Kun Stubb jäi kiinni "käsi piparipurkissa", hän ja pääministeri Sipilä ovat vähätelleet  asiaa inhimillisenä virheenä. Uskooko joku vakavissaan, että tohtoriksikin väitellyt ministeri ei erottanut 90%:n ja 10%:n välistä eroa - että hän laski näin karkeasti väärin?

Tahallisuudesta tai suunnattomasta välinpitämättömyydestä totuuden suhteen kielii sekin, että Stubb on lasketellut luikuria julkisuudessa toistuvasti. Tässä yksi vähemmälle huomiolle jäänyt, myös hallintarekisteriin liittyvä esimerkki:

Lokakuun alusssa Stubb perusteli tiedotusvälineille samaista hallintarekisteriä koskevaa esitystä. Iltasanomien uutisvideolta käy ilmi, että Stubb väitti, että EU-asetus pakottaa Suomen perustamaan tällaisen hallintarekisterin: 

STUBB: "Lähtökohtana on EU-asetus ja meidän nykyisessä lainsäädännössä oli päällekkäisyyksiä...
oli pakko mukauttaa tähän EU-järjestelmään ja lisätä kilpailua..."

Toimittaja varmisti, että kuuli varmasti oikein:

TOIMITTAJA: "Ymmärsinkö oikein, että sanoitte, että EU velvoittaa Suomen  tämöisen hallintarekisterin tekemään?"

STUBB: "Siis EU-asetus astuu voimaan sellaisenaan, ja ongelma on se, että meidän nykyisessä lainsäädännössä onpäällekkäisyyksiä, jotka ovat ristiriidassa tämän EU-asetuksen kanssa ja sen takia me joudumme tekemään muutoksia."

Todellisuudessa EU-asetus ei mitenkään velvoita Suomea muuttamaan nykyistä järjestelmää. Stubb puhui siis kirkkain silmin pötyä.  

Samassa haastattelussa Stubb perusteli hallintarekisteriä myös nykyistä paremmalla tiedonsaannilla: "Nykyäänhän tietoja saa vain 4 kertaa vuodessa suunnilleen". Tämäkään ei pidä paikkaansa. 

On huolestuttavaa, jos hallituksen avainministeri katsoo oikeudekseen  toistuvasti sepitellä satuja eduskunnalle ja medialle - jos se vain palvelee hänen omia poliittisia intressejään. 

Linkkejä:
Stubbin videohaastattelu (IS 6.10.2015)
Uutisraportti: hallintarekisteri selitettynä (HS Nyt 11.10.2015)

Lue myös:
Panu Raatikainen: Pitäisikö Stubbin erota? (US 28.11.2015)
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat