PanuRaatikainen

Perussuomalaiset, rasismi ja natsiyhteydet

Perussuomalaisten puoluetoimiston "työmies" Matti Putkonen pauhaa kiukusta punaisena, että perussuomalaisia on syytetty  rasismista ja yhteyksistä uusnatseihin "ilman perusteluja, ilman mitään näyttöä". Hän uhkaa tällaista vielä puhuvia oikeusjutulla. Putkonen väittää, että puolueella on "nollatoleranssi" suhteessa rasismiin ja fasismiin. Putkonen vaatiikin, että tällaisten syytösten esittäjien pitäisi nyt tuoda faktat pöytään.

Myös puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kiistää jyrkästi, että perussuomalaisilla olisi "minkäänlaisia yhteyksiä" uusnatseihin. 

Ovatko puheet perussuomalaisten rasismista ja natsiyhteyksistä todellakin täysin perusteettomia? Katsotaanpa tosiaan niitä faktoja... 

Perussuomalaisten puolueaktiivien keskuuudessa nimittäin sattuu ja tapahtuu:

Verrattuna kaikkiin muihin puolueisiin, näkyvillä perussuomalaisten puolueaktiiveilla on esimerkiksi kummallinen taipumus saada toistuvasti tuomioita "kiihottamisesta kansanryhmää vastaan" eli suomeksi sanottuna rasistisesta vihapuheesta. 

Tällaisen vihapuhetuomion ovat saaneet ainakin:

  • entinen kansanedustaja, nykyinen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (PS)
  • entinen kansanedustaja James Hirvisaari (tuolloin PS)
  • kaupunginvaltuutettu Freddy van Wonterghem (PS) Kotkasta
  • kunnanvaltuutettu Mika Hiltunen (PS) Kontiolahdelta  

Ketään heistä ei ole tällaisen tuomion saamisen takia erotettu puolueesta - toisin kuin puheenjohtaja Soini alunperin lupaili. Päinvastoin: Halla-aho oli Perussuomalaisten äskettäisessä puoluekokouksessa pääpuhujana ja sai kokouksen raikuvimmat suosionosoitukset; van Wonterghem valittiin  puoluevaltuustoon. 

Perussuomalaiset tuli viimeisiin eduskuntavaaleihin lähes yksistään vahvasti halla-aholaisella maahanmuuttopoliittisella ohjelmalla - juuri mitään muita selkeitä, yksityiskohtaisempia vaaliteemoja heiltä ei noussut esiin. Asiantuntijat ovat laajasti todenneet, että tämä ohjelma on rasistinen - mahdollisesti myös Suomen perustuslain vastainen. 

Lieksalainen Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja  kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Esko Saastamoinen ylitti uutiskynnyksen vaatimalle perussuomalaisille käyttöön uutta "puhdasta" kokoustilaa, koska tuolloin käytetyssä tilassa kokoontuu myös somalialaisten työryhmä noin kerran kuukaudessa. 

Perussuomalaisten toisen kauden kemiläinen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, Harri Tauriainen, kuntavaalien ääniharava Kemissä, on herättänyt huomiota rasistisilla kannanotoillaan

Helsingin perussuomalaisten Olli Sademies on vaatinut pakkosterilisointia Afrikasta Suomeen tuleville maahanmuuttajamiehille. Sademies toimii edelleenkin perussuomalaisten varavaltuutettuna ja kiinteistölautakunnan jäsenenä Helsingissä. 

Perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokas Atte Pulli (Kaarina) ylitti uutiskynnyksen räikeän rasistisilla päivityksillään (Pulli erosi sittemmin puolueesta - ainakin omien sanojensa mukaan omasta aloiteestaan). 

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Amon Rautiainen Kotkassa on kirjoittanut Facebookissa muun muassa, että "maailman diktaattorina" hän "keittäisi elävältä" muslimeita. Hän myös kutsui pääministerin ja valtiovarainministerin ampumista "isänmaalliseksi teoksi". Rautiaista ei suinkaan erotettu puolueesta, vaan jo edellä  mainittu (tuolloin) Kotkan perussuomalaisten puheenjohtaja Freddy van Wonterghem ilmoitti seisovansa Rautiaisen takana. 


* * *

Entäpä ne natsisympatiat ja natsiyhteydet? Eikö niitä todellakaan ole? 

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on nyt ollut monisyisten uusnatsiyhteyksiensä vuoksi syystäkin paljon julkisuudessa, mutta on turha teeskennellä, että hän olisi joku ainutkertainen yksittäistapaus. 

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Tuomas Okkonen (Lumijoki) haki nyt viimeksi Jyväskylässä väkivaltaisesti riehuneen uusnatsijärjestö Kansallisen Vastarintaliikkeen (SVL) jäseneksi. Hakemukseen hän lisäsi tekstin: "Kun kuulet, mitä me ollaan suunniteltu, niin samaa kuoppaa kaivetaan." Hän myös ilmoitti haluavansa pitää jäsenyytensä vähän aikaa salassa, mutta ei enää kovin kauan. Okkonen jatkaa tälläkin  hetkellä Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettuna kuin mitään ei olisi tapahtunut. 

Myös Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerolan avustaja Ulla Pyysalo  haki samaisen uusnatsijärjestö Vastarintaliikkeen (SVL) jäseneksi. "Ei se nyt väärin ole", edustaja Eerola kommentoi avaustajansa asiaa tuoreeltaan. "Itseäni viehättää fasismi", esitteli edustaja Eerola aiemmin omaa aatemaailmaansa Hommafoorumilla. Kun SVL:n uusnatsit sitten hyökkäsivät väkivaltaisesti kirjastossa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen Jyväskylässä, Eerola piti sopivana esittää julkisuuteen, että kyseessä olisi vain vasemmistolaisten oma julkisuustemppu. 

Pohjois-Pohjanmaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Jari-Pekka Teurajärvi pitää SVL:n uusnatsien katupartioinnin tukemista "tasa-arvoisena" ja "oikeudenmukaisena".

Pasi Salonen, Vihdin Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, nykyinen kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen ja valtuustoryhmän varapuheenjohtaja, on ilmeisestikin ollut uusnatsijärjestö FDL:n jäsen.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Risto Helin Vaasasta  antoi paikalliselle uusnatsien kerholle lahjaksi kellon, jossa on Hitlerin kuva. Helin myös tykkää poseerata kameralle toistuvasti erilaisissa uusnatsipaidoissa. (Helin on sittemmin eronnut omasta aloiteestaan perussuomalaisten valtuustoryhmästä)

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Seppo Heino Järvenpäässä tykkäilee facebookissa uusnatsijärjestö FDL:sta ja laukoo rasistisia kommentteja. 

Helsinkiläinen PS-aktiivi Jukka Wallin lipsautti, että keinot ovat erilaiset, mutta SVL:n uusnatsien ja PS:n tavoite on sama. Hän itse ei kertonut mikä. SVL tunnetusti kuitenkin ajaa valkoista valtaa, vallankumousta ja natsien hallitsemaa yksipuoluejärjestelmää. Wallin väitti myöhemmin kommenttia "pieneksi ajatuskatkokseksi". Toisissa yhteyksissä Wallin on kuitenkin kertonut osallistuneensa yhdessä SVL:n uusnatsien rinnalla  itsenäisyyspäivän 612-marssiin ja kehunut marssin sujumista. Wallin myös liittyi "Katupartiointi Suomen turvaksi" -ryhmään ja on kannattanut tätä  "katupartiointia", jota siis käytännössä ovat toteuttaneet SVL:n uusnatsit. Wallin on myös kertonut blogissaan avoimesti osallistumisestaan uusnatsijärjestö FDL:n yleisötilaisuuteen. Wallin kehuu  tätäkin tilaisuutta hyvin järjestetyiksi sekä paheksuu järjestäjien arvostelijoita. Hänestä on epäsopivaa kutsua näitä uusnatseja "natseiksi" ja "rasisteiksi".  

* * *

Edellinen lista ei ole missään nimessä täydellinen, vaan siihen on koottu vain tapauksia, jotka löytyvät helposti Googlella ja jotka ovat ylittäneet uutiskynnyksen. Epälemättä ne ovat vain jäävuoren huippu. 

Korostan, etten siis missään nimessä väitä, että kaikki tai edes useimmat edellä kuvatut kirjoitukset tai yhteydet uusnatseihin rikkoisivat Suomen lakia.Tässä ei ole nyt kysymys siitä, vaan politiikan moraalista: vastenmieliset ja moraalisesti tuomittavat rasistiset puheet ja natsisympatiat eivät siitä muuksi muutu, vaikka ne eivät suoranaisesti rikkoisikaan lakia.

Perussuomalaisten puolueen edustajat väittävät kirkkain silmin, että mitään yhteyksiä uusnatseihin ei ole, ja että puolueella on nollatolerassi rasismin suhteen. Kumpikaan ei selvästikään pidä paikkaansa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat