PanuRaatikainen

Hallituksen petetyt lupaukset: koulutus ja tiede

Hallituspuolueet ovat heti hallitusohjelmassaan pettäneet monet keskeiset lupauksensa äänestäjilleen.

Monipuoluejärjestelmässä ja monen puolueen hallituksessa yksi puolue ei voi tietysti koskaan saavuttaa kaikkia tavoitteitaan. Nyt on kuitenkin kysymys  jostain aivan muusta: asioista joita kaikki kolme hallituspuoluetta ovat vannoneet ennen vaaleja puolustavansa. Toisin kävi.

Lapsiperheille ja nuorille, työttömille ja pienituloisille sekä eläkeläisille annetut katteettomat lupaukset onkin jo käyty hyvin läpi tässä Iltalehden jutussa: "Tätä luvattiin niille,  jotka kärsivät eniten" enkä puutu niihin nyt sen enempää.

Mutta katsotaanpa, mitä hallituspuolueet lupasivat vaaliohjelmissaan koulutuksen, yliopistojen ja tieteellisen tutkimuksen osalta. Leikkauksia toki tiedettiin yleisesti odottaa - tämän hallituspuolueet tekivät selväksi jo ennen vaaleja - mutta koulutus ja tutkimus piti jättää leikkausten ulkopuolelle!

* * *

Näin hallituspuolueet vaaliohjelmissaan:

Keskustan vaaliohjelma on kokonaisena alalukuna  "Koulutus ja osaaminen kivijalkana". Sen mukaan "Suomesta on tehtävä luovuuden, osaamisen ja uusien oppimisympäristöjen mallimaa. Tasa-arvoinen perusopetus ja koulutuksen saavutettavuus koko maassa on turvattava. ... Lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen on edistettävä". Edelleen:  "On haettava keinoja investointien vauhdittamiseksi sekä tuotekehitys- ja tutkimustoiminnan bruttokansantuoteosuuden nostamiseksi lähemmäs neljän prosentin tavoitetta."

Kokoomuksen vaaliohjelman mukaan: "Suomalaisten osaaminen käännetään uuteen nousuun. Suomen menestys perustuu korkeaan osaamiseen ja sivistykseen. Jokaisen ihmisen vahvuuksia ja osaamista kehittämällä ja hyödyntämällä koko yhteiskunta vahvistuu. Koulutus on kaikkien ulottuvilla. Suomi uudistetaan luovaksi ja tuottavaksi innovaatioympäristöksi. " Kokoomus jatkaa: "Tutkimus-, kehitys- ja innovaatioympäristömme kilpailukyky turvataan vahvistamalla koulutusjärjestelmän ja yliopistojen rahoitusta ... Kasvatetaan yksityisten ja julkisten tutkimusinvestointien määrää."

Perussuomalaiset puolestaan julistavat, että ”tieteen vapaus ja autonomia on turvattava”. Heidän ohjelmansa mukaan

  • yliopistoja tulee kehittää sivistysyliopistomallin perusteella
  • yliopistojen tehtävänä on kasvattaa kriittiseen ja analyyttiseen ajatteluun
  • yliopistoja ei tule kehittää ensisijaisesti elinkeinoelämän ehdoilla
  • perustutkimukselle on taattava riittävät resurssit

Hallituspuolueiden yksimielisyys oli suorastaan liikuttavaa.

 

* * *

Kun näitä yleviä linjauksia lukee nyt, vaalien jälkeen, kun hallitusohjelman suorastaan historiallisen rajut leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen sekä erilainen puuttuminen yliopistojen autonomiaan ovat tulleet julki, ei oikein tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa... 

Näin räikeän lupausten pettämisen jälkeen on todella onttoa jankuttaa mistään "luottamuksesta" tai esittää mitään vetoomuksia "yhteiskuntasopimuksesta". 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat