PanuRaatikainen

Halla-aho on väärässä!

Jussi Halla-aho väittää statuksessaan, että "VIELÄKÄÄN ei valittu yhtäkään (varsinaista) maahanmuuttajaa eduskuntaan."

Halla-aho puhuu vastoin parempaa tietoa - Suomen eduskunnassa on ollut maahanmuutaja ainakin jo 1946-47: Ella Maria Murrik, joka tunnetaan paremmin nimellä Hella Wuolijoki (Skdl). 

Takaisin koulun penkille, Jussi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Niko Sillanpää

Mietin aamulla samaa, mutta päätin tiputtaa Wuolijoen pois, koska hän on syntynyt keisarillisella Venäjällä aikana, jolloin Suomi oli osa kyseistä imperiumia.

Ben Zyskowicz on syntynyt Suomessa, mutta Puolan kansalaiseksi.

Mutta Ahvenanmaan mandaatilla eduskunnassa istuva Elisabeth Nauclér on syntynyt ulkomailla (Ruotsissa) ulkomaan kansalaiseksi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Suomen suuriruhtinaskunnalla oli oma ulkomaalaispolitiikkansa lähes koko autonomian ajan. Suomen virkakoneisto teki laillisen eron syntyperäisten suomalaisten ja vierasmaalaisten välillä jo 1812.

Vuoteen 1830 mennessä tämä oli jo käytäntö, ja Puolan vuosien 1830-1831 kansannousun myöntä se vakiintui lopullisesti. Sotatilan ja kansannousun vuoksi Suomen kenraalikuvernöörin kanslia kohdisti vahvan ulkomaalaiskontrollin nimenomaan puolalaissyntyisiin kauppiaisiin, siitäkin huolimatta että myös kongressi-Puola oli osa Venäjän imperiumia.

Vierasmaalaisiin kohdistuva valvonta kohdistui siis myös imperiumin alamaisiin, sillä Venäjällä ei ylipäätään ollut vapaata liikkuvuutta. Suomesta karkotettiin 1909 koko joukko Venäjän juutalaisia, jotka olivat oleskelleet suuriruhtinaskunnan alueella tilapäisillä oleskeluluvilla.

Suomella oli autonomian aikana Pietarissa oma passitoimisto, ja helmikuun manifestiin asti pääsääntöisesti vain keisarin suomalaisilla alamaisilla oli suuriruhtinaskunnassa oikeus virkoihin ja luottamustoimiin; poikkeuksena toki kenraalikuvernöörin vakanssi.

Eli lyhyesti ja ytimekkäästi: Wuolijoki oli maahanmuuttaja, sanan varsinaisessa merkityksessä. Aivan samalla tavalla kuin tuolloin Suomeen asettuneet tataarit ja juutalaiset olivat saapuessaan maahanmuuttajia, ennen kuin vakiintuivat seuraavan sukupolven aikana ja kansalaisuuden saatuaan maamme historiallisiksi vähemmistöyhteisöiksi.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ainakin Jutta Zilliacus, RKP:n pitkäaikainen kansanedustaja on syntyjään Viron kansalainen.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Aiinakin RKP:n pittkäaikainen kansaedustaja Jutta Zilliacus on syntyjään virolainen. Neljä vuotta sitten Fatbardeh Hetemaj (kok) jäi Helsingissä noin 200 äänen päähän, eli oli ainakin lähellä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tukholmassa syntynyt riikinruotsalainen Mauritz Hallberg, joka oli vanhempiensa kanssa muuttanut lapsena Suomeen, oli RKP:n kansanedustaja 1910-1911.

Wuolijoki lienee ensimmäinen esimerkki eduskuntaan nousseesta maahanmuuttajasta, joka oli varttunut aikuisikään asti kotimaassaan ennen kuin muutti Suomeen ja puhui äidinkielenään jotain muuta kuin Suomen tuolloisia valtakieliä.

Toimituksen poiminnat