PanuRaatikainen

Saako lakia rikkoa?

Greenpeacen iskut venäläiselle öljynporauslautalle ja suomalaisille jäänmurtajille ovat nostaneet kansalaistottelemattomuuden käsitteen julkiseen keskusteluun. Keskustelua on leimannut suuri epäselvyys siitä, mitä kansalaistottelemattomuus tarkoittaa.

On puhuttu rikollisuudesta ja jopa terrorismista. Lain rikkominen on kertakaikkisesti tuomittu. Jopa vihreä presidenttiehdokas ja tuore ministeri Pekka Haavisto on toistuvasti sanoutunut irti kaikesta lakia rikkovasta kansalaisaktivismista.

Turkulainen poliittisen historian professori Timo Soikkainen on verrannut Greenpeacea Lapuan liikkeeseen sekä punakaarteihin ja europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola jopa terroristiverkosto al-Qaidaan.

 

Lue aihetta käsittelevä laajempi artikkelini TÄÄLLÄ (Voima 9/2013)!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Matias Härkönen

Jokainen voi minusta rikkoa omantuntonsa mukaan, mutta seurauksetkin on sitten kestettävä. Ajan itse usein esim. ylinopeutta.
Verojakin kiertäisin jos pystyisin :D

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Saako lakia rikkoa?

Ei saa, mutta jotta mitään edistystä tapahtuisi, sitä pitää rikkoa.

Elämään kuuluva paradoksi.

Mitä lakeihin tulee, nehän on noudatettavaksi tarkoitettu, jotta järjestys säilyisi. Mutta "laki ennen mua syntynyt, myös jälkeheni jää" -ajattelu on ahterista, sillä lakeja muutetaan mennen tullen ja lisäksi ne ovat niin kuin ne luetaan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Lakia tulisi kyllä pääsääntöisesti noudattaa. Mielestäni sitä voidaan rikkoa vain, jos laki on selkeästi ihmisoikeuksien vastainen tai käyttää sortohallintoa vastaan.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Siinä mielessä Suomen asiat ovat hyvällä tolalla, että pääsääntöisesti voimme, tarvitsematta pelätä rikosoikeudellisia seuraamuksia, arvostella voimassa olevia lakeja ja jopa asettaa koko valtion olemassaolon oikeutuksen kyseenalaiseksi. (Olkoonkin, että tiettyjen mielipiteiden esittäminen julkisuudessa saattaa aiheuttaa syytöksiä ja jopa syytteitä rikokseen yllyttämisestä.)
Suomessa lakia yleensä kunnioitetaan, ja joku voi ajatella laillasi, että ehkä liikaakin. On varsin syvälle juurtunut alitajuinen käsitys, että esivalta saa oikeutuksensa itseltään Jumalalta. Näin ajattelevia voisi nimittää tsaristisiksi suomalaisiksi. Kuitenkin tätä ideologiaa on ainakin viime vuosikymmeniin asti tuputettu mm. armeijassa.
On kaksi lain tinkimättömän kunnioituksen alalajia: toinen pitää Suomen lakia ehdottomasti oikeana (sivuuttaen sen tosiseikan, että laki myös muuttuu ajan mukana) mutta hyväksyy joissakin tapauksissa toisen maan lakien rikkomisen; ja toinen on sitten tuo absoluuttinen legalismi, jonka mukaan laki on aina sitova ja sitä vastaan toimiminen ehdottomasti tuomittavaa riippumatta siitä, edustaako laki vaikka millaista tyranniaa ja diktatuuria.
Greeenpeacen tavoitteista ja menetelmistä voidaan olla montaakin mieltä, mutta järjestö on joka tapauksessa johdonmukaisesti noudattanut Thoreaun, Gandhin ja Kingin periaatteita toimimalla väkivallattomasti vastustaessaan ympäristöä tuhoavaa valtiollista ja korporatiivista toimintaa. Se on maksanut siitä kovan hinnan mutta voi ylpeänä kantaa uhraustensa muistoa. Samaa ei voi sanoa kaikista kansakunnista ja niiden itselleen aiheuttamista sodankäynnin seurauksista.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Eipä ERK GP:tä suoraan al-Qaidaan verranut vaan vertasi näiden järjestöjen läpinäkynyyttä. Tarkkuutta.

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen

No jos puhutaan ERK:sta, niin en kyllä tunne siinä yhteydessä mitään hävettävää tarkkuuden suhteen...
Mutta oli miten oli: nyt ei puhuta hänestä, eikä oikeastaan edes Greenpeacesta, vaan yleisesti kansalaistottelemattomuuden käsitteestä ja hyväksyttävyydestä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Esimerkki useiden, tunnettujen vastaavien tapausten joukosta: "Yhdysvalloissa rotuerottelua vastustanut kansalaisoikeusliike, keulakuvanaan Martin Luther King, otti vaikutteita Gandhilta ja noudatti väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden periaatteita."

On suuri pettymys, että ministeri Pekka Haavisto on lähtenyt omalla, passiivisella tavallaan mukaan, näiden "rikollisten" ajojahtiin.

Ihmisoikeudet ja luonnonsuojelu ovat erottamattomia ja meidän kaikkien yhteisiä perusoikeuksiamme. Perusoikeuksina, ne eivät saa olla puoluepoliittisina tai taloudellisen edunsaannin pelinappuloina.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On eri asia ottaa kantaa siihen saako lakia rikkoa ja siihen ymmärtääkö lain rikkomisen seuraukset.

On selvää, että lain rikkomisesta seuraa kaikki se, mikä lakiin on kirjoitettu. Henkilö, joka rikkoo lakia, tietää tämän eikä siinä ole nokan koputtamista.

MUTTA, jos lait ovat universaalin ihmisoikeuskäsityksen vastaisia, niin on selvää, että valtaosa kansalaisista ovat valmiita jättämään tuomitsematta sellaisen lain rikkojan.

Itse asiassa suomalaiset ovat perinteisesti hyvinkin taipuvaisia allekirjoittamaan tuon viimeisen toteamuksen. Helsingissä on edelleen Eugen Schaumannin puistikko, vaikka virkaansa hoitavan kuvernöörin murhaaminen ei olisikaan univeraalien moraaliarvojen mukaista.

Toimituksen poiminnat