PanuRaatikainen

Himasen kootut selitykset

Kohufilosofi Pekka Himanen katkaisi tänään pitkään jatkuneen radiohiljaisuuden ja vastasi Säätytalolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa toimittajien kysymyksiin - vai vastasiko?

Koska valtamedia on ainakin toistaiseksi päästänyt Himasen tästä aivan liian helpolla, summaan tässä joitakin kohokohtia.

Esimerkiksi, eräs toimittaja kysyi: "Voitko kertoa tarkemmin mihin tämä summa [700 000 euroa] menee?". Vastauksena Himanen muun muassa alkoi laulaa vanhaa virttä siitä, että myös hän itse investoi hankkeeseen yrityksensä kautta 100 000 euroa. Hän puhui sitten siitä,  kuinka kyse on  seitsemän hengen kaksivuotisesta hankkeestä. Lopulta hän sanoi, että "sehän siis sisältää kaikkien palkkakulut, sivukulut, ja kaikki mahdolliset muut kulut". Sen jälkeen hän alkoikin jo puhua vertauksin lehden toimituksesta ja kulujen jakautumisesta siellä. Mitään vastausta itse kysymykseen ei tullut.

* * *

Kysymykseen akateemisten meriittiensä kyseenalaistamisesta Himanen vastasi ensin jo kuluneella kateellisuuskortilla: "Te kaikki tiedätte akateemisen maailman, yliopistomaailman sisäiset tekijät, se on täynnä politiikkaa, siellä on kateuden kulttuuria." Himasen mukaan "tosiasiathan on kaikkien helppo tarkistaa". "Kaikki voi helposti käydä tarkistamassa faktat, ja se riittää minulle." Ei kuitenkaan ihan helposti, sillä Himanen on siitä erikoinen huippututkija, että kerta kaikkiaan mistään ei löydy hänen julkaisuluetteloaan. Sen kokoon parsiminen vaati  googlettamista. Paljoa ei tunnetusti löydy.

Himanen kuitenkin jatkoi: "Mä oon koko aika julkaissut; viime vuonna meiltä ilmeistyi Manuel Castellsin kanssa yhteistyössä kirja Oxford University Press:ilta nimeltä Aftermath.... "
- Ai Himanen on juuri kirjoittanut kirjan yhdessä Castellsin kanssa. No mutta sehän on hienoa! Ei kun hetkinen... katsotaanpas.

Toisin kun Himasen epämääräinen muotoilu antaa ymmärtää, Aftermath ei ole Himasen ja Castellsin kirjoittama tutkimusmonografia vaan artikkelikokoelma, eikä Himanen edes lukeudu sen toimittajiin. Kirjasta löytyy Himasen kirjoittama varsin yleisellä tasolla liikkuva katsaus talouskriiristä ja hyvinvointivaltiosta, jossa mm. käydään läpi kaikille suomalaisille lehdistä hyvin tuttuja viime eduskuntavaalien tuloksia. Artikkelia voidaan ehkä kuitenkin suopeasti tulkittuna pitää akateemisena tutkimusjulkaisuna - Himasen edellisestä sellaisesta tulikin kuluneeksi jo kymmenisen vuotta. Se on aika säästeliäs julkaisutahti huippututkijalle, joka on "koko aika julkaissut".

Kommentti on joka tapauksessa kyvin kuvaava Himasen tyylille esitellä omia ansioitaan.* * *

Seuraava kuvaa hyvin Himasen tapaa vastata kysymyksiin:

Toimittaja: "Olisiko jotain teidän pitänyt tehdä toisin, että fokus olisi pysynyt paremmin siinä sisällössä eikä prosessissa?"

Himanen: "Se on hyvä kysymys... Mä ajatelen näin, että toinen hyvä kysymys on myös se, että onko meillä nyt jokin henkisen kulttuurin tila Suomessa, jossa me ei kyetä dialogiin enää sisältötasolla, ja jos näin olisi, niin sehän on hyvin huolestuttava asia  meidän tulevaisuuden onnistumisen kannalta."
Himanen jatkaa:
"Itse tässä prosessissa ... niin niin kuin minä jo sanoin niin se on ollut alusta asti täysin avoin, siinä ei ole oikein mitään sellaista jonka voisi nyt jälkeenpäin ajatella jonka olisi voinut tehdä toisin."  - Eli täydellinen suoritus... Hyvä hyvä!* * *

Kysymykseen avoimuuden puutteesta Himanen vastasi näin: "Tutkimustyö tällaisessa muodossa vaatii työrauhan. Ei ole normaalia tutkimusmaailmassa koko aika kesken hankkeen etenemistä vastata keskeneräisessä tilanteessa asioihin."

Kuitenkin Himasen hankesuunnitelmassa, johon hän tänäänkin usein vetosi, luvataan:
"Analyysin policy implications manuscript valmis 24.3.2013 (liitteen 1 mukainen kirjallinen tuotos 'Conclusions: strategies and policy recommendations' myös suomeksi käännettynä)"

Mitään tällaista ei ole nyt nähty, vaikka kahden vuoden hankketta on jäljellä enää vain
puolisen vuotta, ja rahoistakin on käytetty jo 600 000 euroa.Vielä tämänpäiväisessä keskustelutilaisuudessakin Himanen edelleenkin vain referoi viimesyksyistä Sinistä kirjaansa. Kansainvälisen huipututkijaryhmän tulokset antavat edelleen odottaa itseään.

Himanen totesi tiedotustilaisuuden alussa, että prosessi "tulee synnyttämään kansainvälisestikin akateemisesti hyvin näkyvän teoksen".  Hänen mukaansa tutkimustyö "etenee vahvasti" ja "jäljellä on vielä lopputeoksen viimeistely", ja "lopputeos ja lopputuloksethan julkaistaan lokakuussa tänä vuonna". Näiden kommenttien valossa on erikoista, ettei niistä ole vielä tässäkään vaiheessa oikein mitään kerrottavaa.

* * *

Vielä yksi toimittaja yritti kysyä, miten rahat tarkemmin jakautuvat: "Kuinka paljon itse suoraan sanottuna tienaatte?"

Himanen: "Kaikkihan on avointa. Hankesuunitelmasta näkyy minkä verran kukakin siihen panostaa ajallisesti, minkä verran palkallisesti, mikä verran palkattomasti. Että siinä mielessä se on jo riittävän avoimsesti siinä kerrottu." 

Todellisuudessa hankesuunnitelmassa on kerrottu tutkijoiden työkuukaudet, mutta  siitä, kuinka paljon heille niistä maksetaan, ja miten paljon koko 700 000 euron summasta jää Himaselle itselleen, ei kerrota mitään.

Vielä yksi toimittaja yrittää kysyä: "Miltä budjetti nyt näyttää, mihin rahat oli kuluneet... ?"

Himanen:  "Siis kaikki kulut on syntyneet täsmälleen sovitun mukaisesti. ... Hanke toteutetaan sille annettujen määrärahojen puitteissa." 

Niin...

"Kaikki on ollut täysin avointa!"


Tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan (Yle areena):

 

Aimmat blogit aiheeesta:

 

Pekka Himanen ja tieteelliset ansiot

Pekka Himanen ja tieteelliset ansiot, osa 2

Himanen joutuu vertaisarviointiin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Raimo Luukkanen

Kataiselta kysyttiin, että miten Himanen tiesi saavansa tämän työn ennenkuin siitä päättävä elin oli edes päätöstä tehnyt? Katainen:" En minä tiedä". Siis jos Suomessa elettäisiin eurooppalaisen parlamentarismin mukaan, niin pelkkä vahva epäily ministerin valehtelusta aiheuttaisi kyseisen ministerin eroamisen. Miten meillä on?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Meillähän on ihan ikioma poliittinen "kulttuurimme", eli riippuu vähän tilanteesta ja oman puolueen luottamuksesta.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Himanen myynyt työnsä, entäs sitten?
Katainen tilannut ilman kilpailutusta ja maksanut verovaroillamme, hyväksynyt siis Himasen työn. Siinä on pointti ja kysyttävää.
Himanen ei ole selityksiä velkaa.

Harri Lahtinen

Kertokaa mitä Himanen on tehnyt väärin tai rikollista? Jos ette pysty niin lopettakaa tämä paskan jauhaminen! ps. Kenelle se kuuluu paljonko Himanen esim. tienaa rahaa.

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen

Meillä päin jatkuvaa "muunnellun totuuden puhumista" pidetään väärin tekemisenä...

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Himanen on huono tietelijä. Filosofipiirit pitävät hänen hakkerietiikkaa-teostaan ihan ok:na aiheen avauksena, mutta eivät sinistä kirjaa edes tieteellisenä saati filosofisena julkaisuna.

Jaakko Häkkinen

Hyvin kaiveltu! Mestarivälttelijä tämä Himanen.

Käyttäjän MarttiRokka kuva
Martti Rokka

700 000 € jaettuna työryhmän 7:n jäsenen kesken tuntuu kovalta summalta, jos kansaneläke on 8200 €/vuosi. Täytyy vaan todeta helvetillisen metellin nousseen pelkästään poliittisista intohimoista. Persut ja Verenpunainen vasenryhmä yrittävät saada omaa kilpeä kiillotettua. Teuvo Hakkarainen onkin ensimmäinen kirjoittaja ja esimerkillinen kansalainen. Kirkkohopeiden ryöstäjä ja rattijuoppo, sekä neekeriukkojen laulujen matkija.

Jaakko Paavilainen
Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Ainakin Himasen julkisuuteen paluu sai Messiaaniset mittasuhteet kun Hesari otsikoi aamulla että "Pekka Himanen ilmestyy tänään suomalaisille". Pitää ehkä illan viihdykkeeksi katsoa tuo tiedotustilaisuus. Mitä olen tänään noita sitaatteja nähnyt tuosta "teoksesta" niin alan vahvasti olla sitä mieltä että Katainen tässä pitäisi saada holhoukseen ja mahd. pian. Jos äijää viedään jonkun filosofin toimesta kuin litran mittaa niin voi vain kuvitella minkälaista pyöritys on eu-kokouksissa...

Alexius Manfelt

Himanen on tehnyt hyvän tilin ja kaveri auttoi. Mitäs sitä nyt turhia myöntelemään. Samanlaista venkoilua oli tilaisuuden puheetkin kuin koko miehen tuotanto. Minä en niitä tekstejä vaan ymmärrä!

Jukka Hankamäki on filosofi, jota minäkin ymmärrän, vaikka en ole kaikesta samanmielinen hänen kanssaan. Kannataa lukea hänen teoksensä Kansallisfilosofinen manifesti, siinä jopa esitetään jotain - ihan aidosti ja oikeasti!

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen

Hankamäki on [sensuroitu] - ei kannata uskoa mitä se mies sanoo...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Saisitpa perustella ... mitä olen Hankamäkeen perehtynyt, tuntuu vakuuttavammalta kuin akateeminen "kateusmarinoitu" filosofikööri konsanaan?

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Siis onko Jukka Hankamäki kommentoinut jotain tähän ketjuun, jonka olet Panu sensuroinut?

Jos näin on, niin onpa harmi. Olisi ollut mielenkiintoista lukea hänen kontribuutionsa aiheeseen.

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen Vastaus kommenttiin #19

Tämä blogi ei käsittele Hankamäkeä, joten aihe saa nyt jäädä tähän.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Himanen pettää porukan ja käyttää siihen filosofisia termejä, joista kukaan ei saa selvää. Suoraan sanottuna mies puhuu paljon, sanomatta mitään.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ihmetyttää miten kaikki on muka mennyt niin suunnitelmien mukaan. Ei vaikuta siltä, että on puhtaat jauhot pussissa.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kaikki tienaavat. Katainen ja Himanen ryyppäävät rahoja yhdessä Kalifornian auringossa ja nauravat. Se on nykypäivän moraali.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Englannissa tämä Sininen Kirja sai murskaavaa kritiikkiä alan asiantuntijoilta. Keskintkertainen töherrys. Tavallinen kadun mies ymmärtää nollalla eurolla että nollaan ei kannattaisi tuhlata miljoonia.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Himanen kai uskoo että Suomen junttikansalle kelpaa melkein mikä moska vaan, kunhan se on sen verran vaikeaselkoista, että vain kirjoittaja ymmärtää viisaana kirjoittamansa viisaudet. Esitelmiä on ehkä luvassa ympäri Suomea ja kaiketi aika kovalla tuntipalkalla.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Katainen, Himanen ja Valtakunnan Oikeuden on tapahduttava, sillä suomalaisilta loppuu usko rehellisyyteen, jos viisaat laittavat viisautensa palvelemaan vain omaa etuaan. Sitä ei tosin tässä tapauksessa ole vielä todistettu, mutta epäilys petokseen elää vahvana.

Toimituksen poiminnat