PanuRaatikainen

Kokoomus: "Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku"

  • Kokoomus: "Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku"
  • Kokoomus: "Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku"

Kokoomus käy vaaleihin ilmoituksella, jonka otsikkona on edesmenneen presidentti Paasikiven muistettava lausahdus "tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku".

En nyt puutu siihen, että ilmoituksen kuvassa on päänsä hiekkaan haudannut strutsi, vaikka "Vahvin strutsista kulkeva myyttinen tarina on linnun taipumus haudata pelottavissa tilanteissa päänsä hiekkaan" (Wikipedia)... Eli tosiasiat mättävät heti alkuunsa.

Haluaisin sen sijaan kiinnittää huomiota seuraavaan:

Ilmoituksen asiasisältönä on huoltosuhteen muutos tulevaisuudessa, ja sitä havainnollistetaan oikein tieteellisen näköisellä graafilla.

En myöskään puutu siihen, kuinka absoluuttista totuutta käytetyt luvut edustavat.

Pahaa-aavistamattomalta lukijalta jää kuitenkin helposti huomaamatta, että kyseistä graafia on tarkoitushakuisesti ja rajusti rajattu, jolloin kasvu näyttää suhteellisesti moninkertaiselta todelliseen verrattuna.

Piirrustelin huvikseni totuudellisen graafin asiasta (alempi kuva; punainen viiva kuvaa kohtaa, josta Kokoomus on leikannut graafin poikki). Tilanne ei enää näytä ollenkaan niin dramaattiselta.

Kokoomus voisi tunnustaa tosiasiat, ja lopettaa tällaisen erinomaisen harhaanjohtavan mainonnan.

 

Lisäys: Todettakoon kuitenkin, että ilmoituksessa on iloisesti sotkettu asioita: tekstissä puhutaan "terveys- ja vanhuspalvelujen" tarvitsijoista, ja graafin kuvatekstissä "huolenpitoa tarvitsevien määrästä". Graafi kuitenkin kuvaa huoltosuhdetta -- joka puhuu työtätekevien suhteesta ei-työtätekeviin. Ei-työllisiin lasketaan toki eläkeläiset, mutta myös lapset, opiskelijat, työttömät, työkyvyttömät, omaa kotitaloutta hoitavat, varusmiespalvelusta suorittavat jne.
Tosiasiat ovat tässäkin suhteessa koko lailla sivuroolissa...
(sama virhe toistuu korjailemani graafin teksteissä)

 


 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset