PanuRaatikainen

Niinistö petti lupauksensa

Istuva presidentti Sauli Niinistö mainosti vaaleissa näkyvästi olevansa "syrjäytymisen syrjäyttäjä". Ilmoituksessa luki:

"Tällä hetkellä maassamme on jo liki 60 000 syrjäytynyttä lasta tai nuorta. Yksikin on liikaa. Siksi tämä huoli on presidentin huoli."

Aamulehti (24.1.) puolestaan kirjoitti:

"Jos Niinistöstä tulee presidentti, hän asettaa korkean tason työryhmän selvittämään asiaa. Niinistön mukaan työryhmän tehtävänä olisi tuottaa ajatuksia ja esityksiä niin päätöksentekijöille kuin myös julkiseen keskusteluun."

Toistan: esityksiä päätöksentekijöille !

Niinistö on AL:n mukaan ottanut mallia Martti Ahtisaaresta, joka aikoinaan presidenttiehdokkaana lupasi asettaa työryhmän silloin pahana olleen työttömyysongelman ratkaisemiseksi. Presidentti Ahtisaaren asettama Pekkarisen työryhmähän tekikin sitten radikaaleja ja kokonaisvaltaisia ehdotuksia talouspolitiikan suunnan muuttamisesta.

Mutta mitä on tehnyt presidentti Niinistö valintansa jälkeen? Hän kyllä asetti työryhmän, jota on vetänyt Niinistön vanha kamu Tukikummit-säätiöstä, pörssiyhtiöiden tiedottamisesta (!) väitöskirjansa tehnyt oikeustieteen tohtori Sakari Huovinen.

Tuloksena on kuitenkin ollut vain surkuhupaisa, lähinnä nuorten vanhemmille ylimalkaisia kasvatusohjeita jakeleva vihkonen ja nettisivu. Pahimmillaan neuvot ovat yksiselitteisesti naurettavia. Mistään esityksistä päätöksentekijöille ei ole ollut hajuakaan.


* * *

Kampanjan käsienpesun kaikesta konkreettisesta kruunasi seuraava episodi (ks. HS 12.9.)

Runsas viikko sitten eräs lukija jätti Ihan tavallisia asioita -kampanjasivulle oman varsin maltillisen vinkkinsä: 

"Voimme äänestää päättäjiä, jotka ovat valmiita lisäämään resursseja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen - siis esimerkiksi käyttämään yhteiskunnan varoja nuorille suunnattujen mielenterveyspalveluiden parantamiseen. Monissa tapauksissa tarvitaan ammattiauttajan apua."

Hän sai sähköpostissa vastauksen Ihan tavallisia asioita -tiimiltä:

"Valitettavasti emme kuitenkaan voi julkaista ehdotustasi, koska niin lainsäädännölliset, taloudelliset kuin hallinnolliset rakenteet eivät kuulu presidentin toimivaltaan." Viestin on allekirjoittanut Sakari Huovinen.

Siis anteeksi kuinka? Eivät kuulu presidentin toimivaltaan?

Totta kai presidentin asettama arvovaltainen työryhmä voi tehdä ehdotuksia päätöksentekijöille taloudellisten ja hallinnollisten rakenteiden tarkoituksenmukaistamisesta. Niin teki Niinistön esikuvakseen mainitsema Ahtisaaren työryhmäkin, eikä silloin menty rajallisten valtaoikeuksien taakse piiloon.

 

* * *

Käänneltiin asiaa miten päin tahansa, presidentti Niinistö on syönyt sanansa ja pettänyt lupauksensa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Johan Lom

Onhan hänellä vielä melkein kuusi vuotta aikaa.

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen

Uskooko kukaan vielä tämän flopin jälkeen, että asia korjaantuu? Ei ainakaan tämän työryhmän toimisesta, ei ainakaan tuolla asenteella...

Richard Järnefelt

Niinistö on ihan nolla presidenttinä. Alun alkaenkin hän on vain suurpääoman marionetti. Miksi Suomen kansa on niin umpityhmää, että valitsee tuollaisen?

Johan Lom

Kyllä kansa tietää, vaikka Mr Järnefeld ei tietäisikään!

Käyttäjän DanielKolehmainen kuva
Daniel Kolehmainen

https://www.facebook.com/NiinistoPettiMeidat

suosittelen liittymään tähän yhteisöön niin saadaan näkyvyyttä asialle.

Pekka Pylkkönen

Itse kyllä pitäisin tärkeänä, että välillä perheille annettaisiin vastuuta omasta arjestaan ja läheisistään. Perheille, ystäville, sukulaisille - ylipäätään lähipiirille. Ne vaikuttavat syrjäytymiseen kaikkein eniten. Kukaan ei VOI kaivata enempää sosiaalitanttoja ihmettelemään napaansa kokouskahveja juodessaan.

Mikään virasto ei voi tehdä ihmisestä onnellista. Läheiset sen sijaan voivat.

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen

Niinpä niin... mutta vaikka sitä kääntelisi miten, Niinistö petti lupauksensa.

Ja mitä tulee tuohon asiaan, kannattaisi lukea edellinen puheenvuoroni:

http://panuraatikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/11...

Käyttäjän HenryHelander kuva
Henry Helander

http://www.youtube.com/watch?v=l_zXKsuN4Ck
Kuunnelkaapa tuo kappale. Saatatte pitää :D Niini Stöö - Kokoomus on mafia

Toimituksen poiminnat